Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Η Ιρλανδία είναι ένα μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία.Έχει έκταση 84.421 τ.χλμ.Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού ανήκει στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το βορειοανατολικό μέρος του, που ονομάζεται Βόρεια Ιρλανδία, ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Δουβλίνο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Με εξαιρετικά παμπς, σπουδαία αρχιτεκτονική και καλά καταστήματα και αγορές, το Δουβλίνο είναι πολύ δημοφιλής προορισμός και είναι τέταρτο ανά επισκέπτες στη λίστα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Κουζίνα : Η Ιρλανδική κουζίνα μπορεί να την καλέσει κανείς 'επαρκής': σχεδόν όλα τα παραδοσιακά πιάτα περιλαμβάνουν κρέας (ειδικά αρνί και χοιρινό), πατάτες και λάχανο. Είναι συνηθισμένο να ψήνουν για πολύ ώρα και τα μόνα μπαχαρικά είναι συνήθως το αλάτι και το πιπέρι. Κλασσικά Ιρλανδικά πιάτα: 1. Στρειδόσουπα(σούπα με στρείδια) 2. Ψωμί Γκίνες(γλυκό σκούρο ψωμί) 3. Στρείδια 4. Μπόξτι (κρέπες πατάτας ) 5. Τσαμπ(πουρές με φρέσκο κρεμμυδάκι ) 6. Κοντλ (στιφάδο με πατάτες, χοιρινά λουκάνικα και μπέικον) 7. Κόλκαννον (πουρές με λάχανο ) 8. Ιρλανδικό πρωινό (διάσημο βαρύ πιάτο με μπέικον, αυγά, φασόλια σε σως ντομάτας, τηγανισμένη ντομάτα,μανιτάρια, ξεροτηγανίδια, λουκάνικα και άσπρη ή μαύρηπουτίγκα). Γλώσσες : Τα Αγγλικά είναι η κύρια ομιλούμενη γλώσσα στην Ιρλανδία. Όμως, τα Ιρλανδέζικα είναι η πρώτη επίσημη γλώσσα του κράτους. Τα Ιρλανδικά είναι μέλος του Γοϊδελικού κλαδιού της Κέλτικής οικογένειας γλωσσών.
Θρησκείες : Οι θρησκείες της Ιρλανδίας είναι οι εξής : οι Καθολικοί με 87.4%,οι Καθολικοί της εκκλησίας της Ιρλανδίας με 2.9%,οι Μουσουλμάνοι με 0.8%,άλλο με 1.3%,οι άθεοι με 4.2% και αυτοί πουδεν δήλωσαν με 1.6%. Νόμισμα : Το νόμισμα της Ιρλανδίας έιναι το ευρώ (€) . Αξιοθέατα : Τα αξιοθέατα της Ιρλανδίας είναι : • Οι Βράχοι του Μοχέρ • Το Εθνικό πάρκο Κιλάρνεϊ • Τα Κονεμάρα • Οι Εθνικοί βοτανικοί κήποι της Ιρλανδίας • Το Πάρκο Φοίνιξ • Η Βιβλιοθήκη Τσέστερ Μπίτι • Ο Ζωολογικός κήπος του Δουβλίνου • Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας • Και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ιρλανδίας
Αρετή και Κυριακή Λάτσα

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Η κουλούρα της Ζακύνθου

Στο νησί του Ιονίου οι νοικοκυρές ζυμώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο την κουλούρα, μέσα σε ξύλινες σκάφες και με τη χρήση αλευριού, το οποίο ανακατεύουν με πολλά αρωματικά βότανα, καρύδια, σταφίδα, κρασί και λάδι. Αφού το στολίσουν με περίτεχνα σχέδια από το ίδιο ζυμάρι και αφού το εμπλουτίσουν με κάποιο χρυσό ή ασημένιο νόμισμα, που το αποκαλούν «ηύρεμα», το ψήνουν σε ξυλόφουρνο και το διατηρούν ζεστό μέχρι τη βραδινή οικογενειακή σύναξη. Το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων η οικογένεια συγκεντρώνεται στο εορταστικό τραπέζι, το οποίο φιλοξενεί στο κέντρο του τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη κουλούρα, μια νταμιτζάνα κόκκινο κρασί και τα πιάτα για το βραδινό έδεσμα. Το έδεσμα δεν είναι άλλο από μια μπροκολόσουπα, που σερβίρεται με λεμόνι, ντόπιες ελιές και κρεμμύδι. Δίπλα στην αναμμένη εστία του σπιτιού βρίσκεται ένα ποτήρι που περιέχει λάδι με κρασί και ένα θυμιατό κάτω από την εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος. Ο μεγαλύτερος άνδρας της οικογένειας παίρνει τον δίσκο με την κουλούρα στα χέρια του. Πάνω στον δίσκο ακουμπάνε τα χέρια τους όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο δίσκος με την κουλούρα μεταφέρεται πάνω από τη φωτιά στο αναμμένο τζάκι. Εκεί ο αρχηγός της οικογένειας τη σταυρώνει τρεις φορές και χύνει πάνω της λαδόκρασο, ψάλλοντας το γνωστό απολυτίκιο «Η γέννησις σου, Χριστέ...». Η νοικοκυρά θυμιατίζει όλο το σπίτι και ένας από τους νεότερους της οικογένειας παίρνει το τουφέκι του σπιτιού και πυροβολεί από το παράθυρο στον αέρα, σηματοδοτώντας τη χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Χριστού. Μετά αρχίζουν οι ευχές. Η κουλούρα επιστρέφει στο τραπέζι κι εκεί ο αρχηγός τής οικογένειας αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο ανήκει στον Χριστό, το δεύτερο στον φτωχό, το τρίτο στο σπίτι και μετά στα μέλη της οικογένειας, στα οποία διανέμεται κατά σειρά ηλικίας.

Το τάισμα της βρύσης

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων πραγματοποιείται το «τάισμα της βρύσης» σε χωριά της κεντρικής Ελλάδας. Οι κοπέλες πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το άκραντο, δηλαδή το αμίλητο, νερό. Σε όλη τη διαδρομή παραμένουν σιωπηλές. Όταν πάρουν το νερό, αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι, και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Για να έχουν καλή σοδειά, την ταΐζουν με διάφορα προϊόντα, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Μάλιστα, όποια κοπέλα φτάνει πρώτη στη βρύση θα είναι η πιο τυχερή όλο τον χρόνο. Έπειτα, ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, κλέβουν το νερό από τη βρύση και γυρίζουν στο σπίτι τους πάλι αμίλητες, μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν τα τρία χαλίκια στο σπίτι. Στη λαϊκή παράδοση ο βάτος φέρνει αισιοδοξία και καλά μαντάτα, και διώχνει τα ξόρκια.

Οι Μωμόγεροι της Δράμας και τα Ραγκουτσάρια

Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας απαντάται το έθιμο των Μωμόγερων, που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία τους προέρχεται από το «μίμος» ή το «μώμος» και το «γέρος», και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις. Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων, ή στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά, και έχουν τη μορφή γέρων. Οι Μωμόγεροι, προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους. Όταν οι παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με παραλλαγές απαντά στην Κοζάνη και στην Καστοριά υπό την ονομασία «Ραγκουτσάρια».

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Καρναβάλι

Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με την νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.

Brillz & Minxx - Fuzzy Peach (LOUDPVCK Remix)

Adele - Hello

R5 - (I Can't) Forget About You

One Direction - Drag Me Down

Taylor Swift - Out Of The Woods

Aero Chord - Ctrl Alt Destruction [FREE DL]

ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ ΠΑΦΑ ΠΟΥΦΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ Official Video

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ

Δ Δηλώνει άρνηση Ι Βασικό στοιχείο της διατροφής μας (αντίστρ.) Α Σαλάτες με....βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι (αντιστρ.) Τ Το τυρί, το βούτυρο είναι τέτοια προϊόντα Ρ Θρεπτική .... χωρίς αρχή. Ο Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν τα φασόλια και οι φακές. Φ Συμπληρώνουν την υγιεινή διατροφή. Η Η παραγωγή πρέπει να είναι ....και όχι χημική (με άρθρο)

Είχαν όλοι δουλειά

Χτυπάει το τηλέφωνο και το σηκώνει ο Τοτός: - Ναι, λέει ψιθυριστά. - Τότό, είμαι ο θείος Λουκάς. Μου δίνεις τον μπαμπά σου; - Δεν μπορεί, έχει δουλειά, λέει ο Τοτός ψιθυριστά πάλι. - Καλά, δως μου την μαμά σου. - Δεν μπορεί, κι αυτή έχει δουλειά, λέει ο Τοτός ψιθυριστά πάλι. - Ποιός άλλος είναι στο σπίτι; - Ο αρχηγός της αστυνομίας. - Καλά, δωσε να του μιλήσω. - Δεν μπορεί, έχει δουλειά... - Μα τί κάνουν όλοι αυτοί και έχουν δουλειά; απορεί ο θείος Λουκάς. - Ψάχνουν να με βρουν...

'Eνα άλυτο πρόβλημα

Ο Μπόμπος στον πατέρα του: -Μπαμπά, ο δάσκαλός μας δεν είναι καλός στα μαθηματικά -Πώς έβγαλες αυτό το συμπέρασμα ; -Να, τον άκουσα να λέει ότι είμαι ένα άλυτο πρόβλημα γι’αυτόν.

Ο Τοτός και τα Αγγλικά

Δημοσιεύθηκε από Evelina την 07-11-2013 4065 επισκέπτες έχουν διαβάσει αυτό το ανέκδοτο. Μια μέρα την ώρα των Αγγλικών στην τάξη του Τοτού λέει η δασκάλα στα παιδιά:Θέλω να μου πει ο καθένας 3 προτάσεις 1 με το green,1 με το yellow και 1 με το pink. Για πες μου εσύ Μαρία! -My dress is pink,the lemon is yellow,the grass is green! -Μπράβο,Μαρία.Πες μας κι εσύ Γιώργο! -The sun is yellow,the rose is pink,my T-shirt is green. -Μπράβο σου κι εσένα Γιώργο.Και τελευταίος να μας πει ο Τοτός! -Χτυπάει το τηλέφωνο:Green,green! Το σηκώνουν:Yellow! Κόβεται η γραμμή:Pink,pink!

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ταξιδεύοντας στις χώρες της Ε.Ε!

Η Στ1 τάξη του 33ου Δημοτικού σχολείου συμμετέχει τη φετινή σχολική χρονιά στη δράση teacher 4E με το πρόγραμμα: «Ταξιδεύοντας στις χώρες της Ε.Ε». Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα επιχειρήσουμε να κατανοήσουν οι μαθητές το λόγο δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταδιακή χρονολογική ένταξη των κρατών- μελών. Να γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της δομής, της οργάνωσης και της λειτουργίας των κυριότερων κοινοτικών οργάνων. Θα δοθεί επίσης η ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό των χωρών της Ε.Ε . Να μάθουν τις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τους λαούς που κατοικούν σε χώρες της Ε.Ε. Να εντοπίσουν γνωστά μνημεία της Ευρώπης και να συλλέξουν πληροφορίες για την ιστορία τους. Να κατανοήσουν τη σημασία της διαφύλαξης των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων των λαών στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής Ευρώπης.