Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Λιθουανία

Πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι το Βίλνιους ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Κάουνας και η Κλάιπεντα, η οποία είναι και σημαντικό λιμάνι. Περισσότερο από 80% του πληθυσμού είναι Λιθουανοί και επίσημη γλώσσα είναι η λιθουανική, η οποία ανήκει στην ομάδα των βαλτικών γλωσσών. Η Λιθουανία υπήρξε η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία που διακήρυξε την ανεξαρτησία της, το Μάρτιο του 1990. Την 1η Μαΐου 2004 η Λιθουανία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την 1η Ιανουαρίου 2015 το λίτας αντικαταστάθηκε από το ευρώ.
Οικονομία Η οικονομία της χώρας βασίζεται κυρίως στη γεωργία. Επίσης αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία. Υπάρχουν μεταλλοτεχνίες και ελαφρές βιομηχανικές μονάδες. Κουζίνα Cepelinai είναι το εθνικό λιθουανικό πιάτο. Πρόκειται για ένα είδος ζυμαρικών που παρασκευάζονται από τριμμένες πατάτες συνήθως γεμιστές με κιμά.
Το Šakotis είναι ένα δημοφιλές λιθουανικό παραδοσιακό κέικ, παρόμοιο με το γερμανικό Baumkuchen. Είναι γνωστό εδώ στη Λιθουανία από την εποχή της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. Στην Πολωνία καλείται sękacz.Το όνομά της σημαίνει "διακλαδισμένο», το οποίο περιγράφει το χαρακτηριστικό σχήμα του.
Σπορ Το εθνικό άθλημα των Λιθουανών είναι το μπάσκετ. Η εθνική τους είναι 3η στον κόσμο και 2η στην Ευρώπη.
Γιώργος Τζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου